Kachels

Kachels kunnen werken op kolen, hout, pellets, gas, petroleum, mazout enz.
Veel moderne kachels werken op hout, pellets of gas.

HoewSpeksteenkachelel kachel meestal worden gebruikt als bijverwarming kunnen ze ook als hoofverwarming worden toegepast.

Bij een traditionele kachel is het moeilijk om de temperatuur goed te regelen.
In het tussenseizoen, wat in België en Nederland lang duurt, kan het hierdoor vaak te warm of te koud zijn in de woning.
Bij een speksteenkachel is dit probleem veel minder groot.

Een goede kachel kan wel degelijk de volledige woning verwarmen wanneer deze centraal geplaatst wordt.

Warmteverdeling kachelHet grootste voordeel aan veel kachels is dat ze stralingswarmte geven aan een hoge temperatuur. Stralingswarmte wordt door de mens als meest aangenaam ervaren.

Dicht bij de kachel is het warmer, hierdoor ontstaan zones in de woning waardoor voor elke bewoner een ideaal plekje gevonden kan worden.

Wanneer een kachel lang genoeg brandt, kan deze, afhankelijk van de soort, de volledige woning opwarmen. De muren van de woning slaan warmte op en zenden het opnieuw uit waardoor deze ook warmte stralen.
(Eigenlijk verliezen wij op dat moment minder warmte aan de muren waardoor we minder koud krijgen).

Warmte-accumulerende kachels kunnen na ongeveer 4 uur stoken 24 uur warmte afgeven. Bij het aansteken van de kachel duurt het ongeveer een uur voor een koude kachel 100% warmtevermogen kan afgeven.
Hiervoor worden verschillende materialen gebruikt zoals leem en accumulatiestenen. De meest bekende is de speksteen (uit Finland). Deze heeft uitzonderlijke technische eigenschappen: warmteopslag per volume: 3000 KJ/m³°K, warmtegeleiding 6,4 W/m°K, thermische resistentie 1630 °C. Maar ook met andere accumulatiekachels kan men zeer goede resultaten behalen.

Een gietijzeren kachel is een pak goedkoper, maar heeft een veel lager accumulerend vermogen. In zo’n kachel zal je veel sneller terug hout moeten bij vullen. De kachel zal redelijk snel opwarmen en ook warmer worden dan een accumulerende kachel, maar ook sneller terug afkoelen.

Door de hogere temperatuur zal er naast stralingswarmte ook veel convectiewarmte ontstaan wat meestal minder aangenaam wordt gevonden.
Hierdoor zal er een hoger temperatuurverschil ontstaan tussen bovenaan en onderaan de ruimte.

Er bestaan ook kachels met warme-luchtblazers. De beleving bij dit soort kachels is echter helemaal anders, want de warmte in de woning wordt dan voor bijna 100% door convectie voorgebracht in plaats van door straling.

Een uur wachten op comfortabele warmte is voor vele mensen niet aanvaardbaar.
Een pelletkachel heeft het grote voordeel dat je deze, net als centrale verwarming, kan programmeren. Zo kan je instellen wanneer en hoe warm het moet zijn in de woning. Je moet alleen zorgen dat de kachel voldoende is gevuld met pellets.

Pellets zijn per kW opbrengst echter ongeveer even duur als gas.
Er bestaan zowel accumulatie als gewone gietijzer kachels die kunnen werken op hout, pellets of gas.

Het nadeel van warmte-accumulatie is dat er extra energie verloren gaat op momenten wanneer het toch niet warm moet zijn in de woning (’s nachts of wanneer je niet thuis bent).
Dit extra warmteverlies is er dus vooral bij accumulatie-kachels en bij vloerverwarming (nat-systeem).
Enkel bij zeer goed geïsoleerde woningen is dit verlies zeer beperkt, waardoor de accumulatie net als een voordeel werkt doordat er minder moet gestookt worden om de woning terug op temperatuur te brengen.