Elektrische schakelingen

Onze woning zit vol elektrische schakelingen.enkelpolige schakeling
Het is vaak een moeilijke opdracht om zelf alle schakelingen juist uit te voeren.
Zo maken we verschillende combinaties voor het schakelen van lichtpunten, maar ook de deurbel en soms stopcontacten worden soms met een elektrische schakeling
gestuurd. In moderne woningen worden ook rolluiken, gordijnen, luifels, en verwarmingszones bediend met behulp van een elektrische schakeling.

Hier op de tekening staat een enkelpolige schakelaar. Dit is de meest eenvoudige schakeling.
Wanneer de schakelaar wordt bediend, kan een lichtpunt, of een reeks lichtpunten, worden aan of af geschakeld.

Om de verschillende componenten in de woning te schakelen worden er verschillende systemen toegepast.
Zo heb je bij het klassieke systeem de enkelpolige schakelaar, kruisschakelaar, wisselschakelaar, serieschakelaar, dimmer, enz.
Bij gebruik van dit systeem is het is belangrijk dat je goed weet op welke plaats je welke lampen (of rolluiken, stopcontacten,...) wil bedienen.
Wanneer de woning is afgewerkt is het namelijk moeilijk om aanpassingen te doen.
Hiervoor moet je dus de werking van de schillende schakelaars goed kennen en weten welke elektrische bedrading je hiervoor nodig zal hebben.

Je kan de cursus elektrische installaties downloaden waarin alle elektrische schakelingen duidelijk worden uitgelegd en waarmee jij volledig zelf de elektrische installatie in je woning kan plaatsen of aanpassen! Een echte aanrader!

Systemen die werken met behulp van een centrale sturingen bieden meer mogelijkheden en zijn na de werken relatief eenvoudig aan te passen en bij te sturen. Bij die systemen wordt met drukknoppen gewerkt. Deze drukknoppen zenden afhankelijk van het systeem een 0 of 1 signaal of een bus-signaal naar de sturing.
De enige elektrische schakeling voor de bediening, die bij deze systemen toegepast wordt, zijn eenvoudige drukknoppen. Bij domotica systemen die werken met een BUS-signalen zijn deze drukknoppen voorzien van een sturing. Hierdoor zijn deze wat duurder dan de standaard drukknoppen.

Met andere woorden, bij die systemen zijn de elektrische schakelingen en is de bedrading in de woning zelf, eenvoudiger dan bij het klassieke systeem.

enkelpolige teleruptorDit komt doordat de eigenlijke elektrische schakelingen gebeuren in de zekeringkast.
De drukknoppen worden overigens gestuurd door een lage gelijkspanning, meestal 24V in plaats van 230V wat resulteert in een wat hogere veiligheid.Het aansluiten van de drukknoppen en andere sensoren is bijgevolg ook zeer eenvoudig, maar in de zekeringkast is dit wat meer werk.

Beide systemen worden volledig uitgelegd in de cursus elektrische installaties. Hierdoor kan jij dus volledig zelf alle schakelingen uitvoeren en aansluiten!

Hiernaast zie je de schakeling voor een enkelpolige teleruptor. Deze kan een lamp of lampengroep aan of afschakelen.

 

Het is altijd opletten bij het gebruiken van spots die werken op 12V.transformatoren
Daarvoor is het nodig om een of meerdere transformator(en) te voorzien.

Wanneer relatief weinig spots worden gebruikt en er voldoende plaats beschikbaar is, zal meestal gebruik gemaakt worden van een transformator die net voor de spot zelf wordt aangesloten.
Wanneer een groter aantal spots zal worden gebruikt, wordt meestal geopteerd om hiervoor een aparte schakelkast om er de elektrische schakelingen te voorzien.
In die zekeringkast worden de transformatoren geplaatst en aangesloten op een aparte automaat.

Wanneer gebruik wordt gemaakt van halogeen spots moet men er rekening mee houden dat de stroom door de kabels hoog kan oplopen. Hierdoor moet men dikkere kabels voorzien. Welke kabels je moet gebruiken hangt af van de afstand van de transformator tot de spot en het vermogen van de spot.
De nodige draadsectie kan je terug vinden in tabellen.
Hoe je dit moet doen is allemaal omschreven in de cursus elektrische installaties.
Op de foto kan je een schakelkast zien staan met een hoop grote transformatoren. Deze op de foto hebben een vermogen van 50 tot 400W. Onder de tranfo's zie je een reeks automaten staan die er op zijn aangesloten.
Merk op dat de bekabeling bij dit voorbeeld nog niet volledig is voltooid.

Tegenwoordig worden halogeenspots met transformatoren steeds minder gebruikt vanwege hun hoog gebruikt. Steeds meer schakelt men over naar LED verlichting.
De elektrische schakelingen zijn hierbij het zelfde, maar de stroom door de leidingen is een stuk lager. Hierdoor is het gevaar van de dunne bedrading een stuk minder.Toch moet je nog steeds goed nagaan of de nodige draaddikte wordt gebruikt, vooral om de voeding van de leds niet te overbelasten.

Let op! Het aansluiten van de led verlichting dient in sommige gevallen in een serieschakeling te gebeuren en niet in een gebruikelijke parallelschakeling!