Ventilatie plaatsen

Voor je kan starten met het plaatsen van je ventilatie is het belangrijk dat je weet welke verschillende systemen er bestaan.
Bij een nieuwbouw of een grote verbouwing is het intussen verplicht een ventilatie systeem C of D te voorzien.
Ook bij een grote verbouwing is het zowat altijd beter er ventilatie te plaatsen.

Een gecontroleerde mechanische ventilatie plaatsen is niet echt moeilijk.
Dat kan je volledig zelf. Het schema ontwerpen en de nodige vermogens, doorsneden en debieten berekenen is wat moeilijker.
Hiervoor is het belangrijk dat je een goede gids voorhanden hebt. Geef de moed niet op, want wat je zelf doet doe je meestal beter!

Wil je zelf je ventilatie plaatsen? Download snel de cursus ventilatie. Hierin wordt alles goed uitgelegd zodat je alle nodige berekeningen zelf juist kan uitvoeren.
Dankzij de vele verduidelijkende foto's wordt het plaatsen van de ventilatie onmiddellijk een kinderspel.

Vergeet niet dat je voldoende ruimte moet voorzien voor de ventilator zelf.
Zeker bij een systeem D is neemt deze veel ruimte in beslag. Je plaatst deze best ook op een weinig gebruikte ruimte zoals een zolder. Dit omdat je een doorvoer nodig hebt (deze komt meestal door het dak) en omdat de ventilator kan zorgen voor geluidoverlast. Nieuwe ventilatoren worden steeds stiller gemaakt en zullen dus minder storend werken.

Denk er ook aan dat de ventilator werkt op elektriciteit, en je deze dus zal moeten voorzien op de plaats van de ventilator.

Hou je het liever eenvoudig en wil je werken met aparte kleine ventilatoren, moet je ook telkens zorgen voor een stroomvoorziening op elke ventilator.
Ook bij deze ventilatoren is het van belang dat je de ventilatie berekent. Je ventilatie moet per ruimte namelijk een aangepast ventilatie debiet hebben.

ventilatie plaatsenEens je beslist hebt welk ventilatie systeem je wil plaatsen en je de nodige berekeningen hebt uitgevoerd, kan je bepalen welke en hoeveel materialen je zal nodig hebben.
Je zorgt er best voor dat je goed weet hoeveel aantal meter buizen je nodig hebt, voor je ze gaat aankopen.
(Houd er ook rekening mee dat deze veel ruimte kunnen in beslag nemen in je (bestel)wagen.)

Wanneer je een nieuwbouw of een grote verbouwing doet, dan kan je best je ventilatie als eerste werk plaatsen. Nog voor je start met de elektrische installatie, het sanitair of de centrale verwarming.
Dit omdat de buizen voor het ventilatie systeem meestal een grote diameter hebben, waardoor het vaak moeilijk wordt om ze achteraf nog te kunnen wegstoppen tussen andere leidingen of buizen.

Doordat deze buizen een grote diameter kunnen hebben kan je ze best wegwerken in verloren ruimtes. Bij een schuin dak is er bijna altijd een ongebruikte ruimte onder 1,5 meter hoogte. Die ruimte kan je dus perfect gebruiken om deze buizen in te plaatsen.
Denk hieraan wanneer je het ventilatie schema op stelt.
Net onder het dak is echter geen goed idee, want daar hoort isolatie te zitten!
Wanneer je een garage hebt aan je woning, kan je in sommige gevallen daar je grote ventilatiebuizen ophangen.

Het ophangen van de buizen gaat eenvoudig met beugels die daar speciaal voor zijn voorzien.beugel ventilatie
Deze bestaan er in elke buisdiameter.

Wanneer je geen ruimtes voorhanden hebt, waar je de ventilatie buizen kan weg werken, kan je eventueel een schacht plaatsen en deze omkaderen met bijvoorbeeld een gipsplaat.
Een andere mogelijkheid is het gebruik maken van een instortsysteem. Meer informatie hierover vind je op de pagina ventilatiekanalen.
Om vuil ophoping en extra weerstand te beperken, wordt de voorkeur steeds gegeven aan de vaste ronde spiraalbuizen. Deze zijn beter, goedkoper, maar nemen meer ruimte in beslag.

Alle nodige informatie voor het plaatsen van je ventilatie kan je vinden in de cursus ventilatie. Een echte aanrader!